dimecres, 1 d’abril del 2009

Dawkins a València (amb la verge María)


Richard Dawkins treu el seu fuet ateu a la Universitat de València

  1. El científic carrega contra Benet XVI i els bisbes espanyols per la seva "doble moral"
  2. L'anomenat 'rottweiler de Darwin' va ser un dels impulsors del bus amb missatge agnòstic
 Dawkins, davant d'un quadro de la Verge Maria, ahir a València. Foto:  MIGUEL LORENZO
Dawkins, davant d'un quadro de la Verge Maria, ahir a València. Foto: MIGUEL LORENZO
JUAN RUIZ SIERRA
VALÈNCIA

Richard Dawkins, l'etòleg, divulgador científic i activista ateu que ocupa un paper tan capital i omnipresent que a la premsa anglosaxona es discuteix fins i tot si és ara més o menys agressiu que fa un parell de dècades, va ser ahir investit honoris causa per la Universitat de València. El primer que va fer, així que va seure, va ser preguntar pel seu paraigua. El temps era similar al de l'Oxford on treballa, i Dawkins, amb una corbata de zebres dibuixades, va dir als que l'escoltaven: "¿I el meu paraigua?". Resolt l'enigma (era a l'entrada de l'aula magna), l'home a qui els lectors de la revista Prospect van designar el 2004 com l'intel.lectual més important d'Anglaterra va fer les dues coses que sap fer millor, encara que per a ell són una de sola: exalçar la ciència i atacar la religió, un fenomen que ofèn cadascun dels ossos del seu cos racional.
"¿Com es pot sostenir que els condons agreugen la sida? Només diré una cosa: el Papa és estúpid, ignorant o malintencionat. Si la gent es pren seriosament les seves paraules, Benet XVI serà responsable de la mort de milers, potser milions de persones", va dir Dawkins, que fa uns anys va arribar a afirmar que els astròlegs haurien d'anar a la presó.
Algú li va preguntar llavors sobre la campanya de l'autobús ateu --Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix la vida, diuen els anuncis--, que ell va apadrinar al Regne Unit i després va ser importada a Espanya. Allà, la reacció dels diferents credos va ser suau, i fins i tot hi va haver una Església, la metodista, que li va donar la benvinguda perquè ajudava a pensar en Déu. Aquí va passar el contrari: els bisbes van assenyalar que la iniciativa era "blasfema" i atemptava contra la llibertat religiosa.
No ho sabia. "¿Ah, sí? --va dir, i va ser l'únic moment en què es va veure sorpresa en el seu aspecte adust--. És el típic pensament teològic: no té lògica i imposa normes de conducta. Es tracta del doble criteri de sempre. La societat accepta que puguem dir el que pensem sobre qualsevol cosa, menys sobre la religió. Aquesta doble moral s'ha d'acabar. Com més pensi la gent, més probabilitat hi ha que deixi de pensar en Déu".

'EL CAPELLÀ DEL DIABLE'
Dawkins potser és el científic amb més sobrenoms del planeta: el rottweiler de Darwin, per la seva defensa de l'autor de L'origen de les espècies; el Harry el Brut de la ciència, per la seva vehement manera de recolzar el conjunt de disciplines que ell defineix com "l'estudi del que és verdader sobre el món real", i el capellà del Diable, per les seves envestides antireligioses. I encara que ell sembla portar amb comoditat aquest doble halo acadèmic i popular, el seu rol com a polemista, juntament amb les seves habituals aparicions televisives, fa que a vegades s'oblidi la seva reputació com a científic.
Amb El gen egoísta, considerat el llibre de divulgació científica més important del segle XX, va aconseguir seduir dues audiències al mateix temps: els lectors no especialitzats i els seus col.legues investigadors. El principi bàsic del text, del 1976, sosté que tots som presoners del nostre ADN; l'evolució no opera en el nivell dels animals individuals, sinó en el dels gens que controlen el comportament i desenvolupament d'aquests animals.

PREGUNTES FONAMENTALS
"Em sembla verdaderament trist que hi hagi tan poca gent que sàpiga que ara podem donar respostes directes i fàcils a preguntes fonamentals com ¿per què existim?, ¿per a què serveix la vida? --va dir durant el seu discurs en la cerimònia, en què va resultar curiós veure'l al costat del quadro de la Verge que adorna el paranimf de la universitat--. Hi ha altres preguntes profundes per a les quals encara no tenim resposta, preguntes sobre la consciència, per exemple. Però si tenen resposta, la ciència la trobarà les cursives són seves". Se li podria dir evangelista, però això potser deixaria anar el rottweiler que Dawkins porta dins.