diumenge, 6 de desembre del 2009

Things are strange...

6/12/2009 17:39 h PER DECISIÓ D'UN TRIBUNAL ISRAELIÀ
Una dona concebrà el fill d'un home mort a qui no coneixia



EFE
JERUSALEM

Una dona israeliana ha obtingut l'autorització de la Justícia per poder utilitzar els espermatozoides d'un jove a qui ni tan sols coneixia i que va morir de càncer als 22 anys, vuit mesos després de congelar-los.

El cas de la dona, d'uns 40 anys, ha estat ventilat en un tribunal del districte de Haifa, que avui ha donat la seva vènia perquè ella usi el semen congelat que el jove havia deixat en un hospital poc abans de sotmetre's a un tractament de quimioteràpia, ja que temia quedar estèril.

La mort del jove, que complia el servei militar obligatori, va deixar sense descendència els seus pares, i aquests van veure en l'oferiment de la dona l'oportunitat de tenir néts i van firmar un acord amb ella.

Oposició de les autoritats

Els serveis socials de l'Estat van donar la seva aprovació al document firmat per les parts, cada una pel seu propi interès, però altres organismes van prohibir l'entrega dels espermatozoides per raons ètiques, religioses i legals.

El fiscal general de l'Estat va al·legar que la voluntària no tenia cap estatus legal com a parella o esposa del jove mort, ni el coneixia, de manera que legalment no podia reclamar el semen donat ja que "no hi havia cap constància que el noi volgués tenir tenir fills amb ella".

El Ministeri de Salut i l'hospital Ramban de Haifa van sostenir en defensa seva que, segons la llei, necessitaven una prova contundent que, al deixar el seu semen per a un ús futur, el jove pretenia tenir fills amb una desconeguda i "de les seves cartes, actes i converses no arriba a desprendre's aquesta voluntat".

Sentència "històrica"

Ha estat la jutge Esperanza Alón la que ha posat fi al litigi al sentenciar avui que ni la llei ni la jurisprudència són decisius pel que fa a la pregunta de si s'ha de permetre a tercers l'ús del semen d'algú que hagi mort.

"Els canvis socials justifiquen una desviació dels corrents més acceptats que estan contemplats en la justícia a l'interpretar el significat de la cèl·lula familiar", ha dit la jutge.

Irit Rosemblum, presidenta de l'associació Nova Família, que recolzava el recurs judicial, va qualificar la decisió de "revolució històrica", al "convertir la qüestió del dret a la paternitat en un assumpte que sobrepassa els límits de la vida".

Segons el veredicte, la dona no prestarà el seu ventre als avis per concebre descendència al seu fill mort, sinó que serà la mare dels seus néts.