dissabte, 9 de maig del 2009

Generacions tecno-lúdiques (de El Periódico)

9/5/2009 Edición Impresa POLÈMICA PER LA INTERPRETACIÓ D'UNA NORMATIVA EUROPEA|GIRONÈS

Agricultura insta les granges a tenir 'joguines' per als porcs

  1. El sindicat JARC denuncia abusos en l'aplicació de la llei de benestar animal
 Un porc treu el cap entre els barrots de la seva gàbia en una granja de Tetovo (Macedònia), l'abril passat. Foto:  EFE / GEORGI LOCOVSKI
Un porc treu el cap entre els barrots de la seva gàbia en una granja de Tetovo (Macedònia), l'abril passat. Foto: EFE / GEORGI LOCOVSKI
FERRAN COSCULLUELA
GIRONA

Alguns ramaders diuen que cuiden els animals com si fossin els seus fills. El que no podien imaginar és que la Conselleria d'Agricultura es prendria aquesta exageració tan al peu de la lletra. El president del sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Pere Rubirola, va denunciar ahir que aquest departament s'extralimita a l'hora de fer complir la directiva europea de benestar animal, i amenaça de sancionar els pagesos per algunes interpretacions de la llei "que ratllen l'absurditat, com ara no disposar de joguines per als porcs".
El JARC assenyala que, els últims mesos, veterinaris d'Agricultura han aixecat actes amb proposta de multa per incomplir el següent precepte: "En totes les explotacions, els animals disposen d'accés permanent a materials que permeten el desenvolupament d'activitats d'investigació i manipulació".
Jack Massachs, veterinari del JARC, va precisar que aquesta disposició de la directiva europea està pensada perquè els porcs "no s'avorreixin" i puguin exercitar un dels seus instints, com és el de furgar el terra amb el morro. "No puc parlar pels porcs i no puc dir si s'avorreixen o no, però el que sí que sé és que els ramaders estan molt avorrits del poc respecte que es té per la seva professió", va ironitzar.

ALTRES CASOS
La directiva de benestar animal va entrar en vigor el 2005 amb la finalitat de millorar el tracte que es dóna al bestiar i disminuir l'estrès que pateixen els animals durant la seva estada a les granges, a l'hora de transportar-los i quan són sacrificats. Cada país és l'encarregat de fer complir aquesta normativa mitjançant les corresponents inspeccions. En el cas de detectar incompliments, es pot sancionar els ramaders amb la retenció d'un percentatge de les ajudes concedides per la Unió Europea (UE).
Un altre dels casos denunciats pel JARC es va produir en una explotació de boví de Manresa, que va ser multada perquè en un estable amb 12 animals només hi havia 10 menjadores. El fet que als pessebres hi hagués menjar durant tot el dia (són animals destinats a l'engreix) no ha servit d'atenuant. O també el d'una granja a la qual es pretén sancionar perquè, durant una inspecció diürna, es va considerar que estava mal il.luminada.

VENTILACIÓ
Jordi Macià, un ramader de Manlleu afectat per aquest excés de zel, va explicar que li van aixecar una acta perquè no disposa d'alarma per detectar els errors del sistema de ventilació, malgrat que la seva explotació té grans obertures i disposa d'un avisador que es dispara quan hi ha una apagada. Afirma que les veterinàries li van assegurar que tot estava en perfecte estat. "Al cap d'uns mesos m'ha arribat un requeriment en què m'amenacen de reternir-me un 5% de les ajudes europees, que en el meu cas suposen uns 9.000 euros, sense donar-me ni un termini per poder solucionar les deficiències", va lamentar.