dilluns, 13 de juliol del 2009

Magic fingers (no el coneixía però la història és bona, de El Periódico)

13/7/2009 Edición Impresa DECÉS D’UN VISIONARI DEL DESCANS

El guru del llit vibrador

  1. Els diaris dels EUA reten homenatge a John Houghtaling, inventor el 1958 d’un peculiar moble que es va convertir en imprescindible als motels
  2. Va morir fa dues setmanes als 92 anys
John Houghtaling.
John Houghtaling.
MARCELO BERNÁRDEZ
BARCELONA

S’arriba al motel. Preferiblement un de carretera nord-americana, amb una recepció petita i mal il·luminada i un únic empleat, indolent i mal vestit. Es puja a l’habitació; la porta ha de donar a un passadís amb barana. S’entra, es tira la motxilla al primer racó. S’hi fa un cop d’ull i ¡ah!, aquí el tens. S’escull una posició al llit, ben còmoda. Es busca una moneda, un quarter, els polivalents 25 centaus de dòlar, i es deixen caure a la ranura. I passa l’extraordinari: el llit cobra vida. Comença a vibrar.
Centenars de milers d’hostes han repetit la mateixa operació des del 1958, quan John Houghtaling es va treure del barret de copa la seva petita gran contribució al món: el llit vibrador. O, per ser més exactes, el dispositiu que el portaria a uns inaudits cims de popularitat. Fins llavors, la gent comprava costosos matalassos dotats d’un aparatós motor, mal fet i que es feia malbé amb freqüència; Houghtaling va portar l’invent a la modernitat al crear un aparell capaç de fer vibrar qualsevol matalàs.
Veterà de la segona guerra mundial, Houghtaling va venir a trepitjar el camí que el conduiria a la fama el 1950, quan va entrar a treballar en una empresa de llits vibradors. La seva decisió de fer un producte millor, més fiable i barat, es va traduir en llargues nits d’investigació al soterrani de casa seva, on durant vuit anys va provar amb 300 motors diferents; fins que, el 1958, va trobar el que volia.
Dits màgics
Aquell mateix any va patentar un petit artefacte que transmetia lleugeres vibracions a l’acoblar-se a un matalàs. Magic Fingers, en va dir. Textualment, Dits Màgics. Després va tenir la idea de connectar el motor a un dispositiu escurabutxaques, i de recórrer el país visitant motels, intentant vendre les virtuts del seu invent. El resultat va ser sorprenent: a mitjans dels anys 60 hi havia llits vibradors en 250.000 habitacions de motel (i hotel) als EUA.
Aviat (potser era inevitable), el llit vibrador es va convertir en un objecte pop, i com tot les coses pop es va colar a la música, la tele, el cine i la ràdio. El famós Jimmy Buffet cantava This hotel room i repetia el següent vers: «Put in a quarter / Turn out the light / Magic Fingers makes you feel right» («Fica un quarter / Apaga la llum / Magic Fingers et fa sentir bé»). L’eslògan oficial parlava de relaxació, tranquil·litat i pessigolleig, però l’aspecte fetitxe de l’objecte era inocultable.
L’antic artiller (d’això va servir durant la guerra) va tenir el seny de vendre la seva empresa a començaments dels 80; llavors, l’invent ja estava en declivi, i molts motels l’havien eliminat per culpa dels vàndals que destrossaven l’aparell per quedar-se les monedes. Ric de sobres, Houghtaling se’n va anar a Florida a viure en un iot. No hi ha diari dels EUA que no s’hagi fet ressò de la seva mort, fa dues setmanes, quan tenia 92 anys.