divendres, 24 de juliol del 2009

Torna "Copito de Nieve"


De Parga adverteix que Espanya lamentarà que es pugui xiular el Rei

1. • El magistrat ataca el jutge Pedraz per no penalitzar la xiulada de la final de la Copa
2. • «La impunitat dels que ofenen el Monarca no cap a la Carta Magna», afirma

SARA GONZÁLEZ
BARCELONA

La xiulada a l’himne nacional en la final de la Copa del Rei encara eixorda les orelles d’alguns acèrrims defensors de l’Espanya única i unida. I el seu atordiment encara és més gran després que el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz rebutgés dimarts la querella presentada per la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes) al considerar que aquestes accions «estan emparades per la llibertat d’expressió». En una carta al director publicada ahir al diari Abc, l’expresident del Tribunal Constitucional Manuel Jiménez de Parga adverteix amb un to d’indignació que l’arxivament del cas és un «camí perillós» i afirma que «la impunitat dels que ofenen el Rei no té cabuda en la nostra Constitució».
L’escenari a l’estadi valencià de Mestalla el 13 de maig passat era fàcilment previsible. S’enfrontaven l’Athletic de Bilbao i el Barcelona, rivals al camp però units en un altre tipus de reivindicacions. Després de l’arribada dels Reis a la llotja, els acords de l’himne van començar a sonar protocol·làriament i una majoria del públic va respondre amb xiulets. Durant la protesta també es van desplegar diverses pancartes amb el lema Good bye, Spain.

POLÈMICA TELEVISIVA / TVE va intentar estalviar la vergonya a una part dels espectadors ometent l’emissió de la xiulada, fet que va ser atribuït a un «error humà». L’error es va intentar solucionar emetent-lo íntegrament durant el descans, però la cadena es va agafar la llicència de reduir considerablement el so ambiental. La jugada va ser castigada amb la destitució del cap d’Esports i el responsable de continguts esportius.
Després de la xiulada eixordadora, Denaes va optar per denunciar l’entitat basca Esait i Catalunya Acció, que reivindiquen l’oficialitat de les seves respectives seleccions esportives, per ser les promotores del que consideren injúries contra el Rei i provocació a l’odi contra part de la població per raó del seu origen nacional, delictes que estan penats en el seu grau màxim amb fins a cinc anys de presó. No obstant, el jutge Pedraz va fer públic dimarts que accions d’aquest tipus «estan emparades per la llibertat d’expressió i no poden considerar-se difamatòries, injurioses o calumnioses, i encara menys que propugnin l’odi nacional».

APOCALIPSI ANUNCIADA / Davant aquestes consideracions, Jiménez de Parga assegura que la seva consciència no li «permet quedar-se callat» i es remet a la bíblia legislativa per fer la seva particular interpretació dels fets. El jurista recorda que l’article 56.3 de la Constitució diu que «la persona del Rei és inviolable», un manament que, segons la seva opinió, hauria de ser suficient perquè Pedraz reconsiderés la seva decisió sobre el presumpte pecat comès pels nacionalistes.
L’expresident del Tribunal Constitucional afegeix, en la seva breu però incendiària carta, l’auguri d’una fatídica apocalipsi: «Si s’admeten aquestes desviacions, el final del recorregut és fàcilment previsible. Després vindran els laments. Els adversaris poden guanyar-nos, però no hem de contemplar impassibles la carrera com fan els tebis». Encara hi haurà més pròrrogues de la final de la Copa del Rei, ja que Danaes ha renunciat que recorrerà l’arxivament de la querella.